Storytelling fotogràfic

6 tipus de fotografies que t'ajudaran a explicar històries

Hi ha molts elements diferents per explicar històries amb contingut a través de la fotografia, des dels personatges, el vestuari o les ubicacions. Tan bon punt sàpigues la història que vols explicar, pots començar a pensar en els diferents tipus de fotografies que pots fer i que  t'ajudaran a explicar una història correctament.

En aquesta publicació, explicaré quins elements cal tenir presents a cada tipus de foto per explicar la història, com fer-los i alguns consells. Alguns fins i tot es poden combinar.

TIPUS DE FOTOGRAFIES

Com a qualsevol història interessant, sempre hi ha un principi, un nus i un desenllaç.  Volem fer el mateix amb les nostres fotos, i conduir l'espectador a través d'un viatge que revela la història peça per peça, capa per capa.  Cada tipus de fotografia es pot fer amb la càmera del telèfon mòbil, així com kits més avançats.

PANORÀMICA DE LA SITUACIÓ, CONTEXT O PUNT DE PARTIDA

Les fotos panoràmiques ens expliquen el context de la història.  Marquem l'ubicació i l'hora, i també l'escenari on es mouen els personatges.  Intenta incloure més d'una panoràmica o imatge de gran angular a la teva història, per exemple una amb el personatge i una altra sense.

Intenta incorporar el temps que fa: núvols espectaculars, pluja o un cel clar. el temps té un paper important en el desenvolupament de l'atmosfera de la nostra història. La fotografia de carrer a la nit és una gran oportunitat per incloure llums de carrer o de Nadal en aquest cas.

Un exemple clàssic d'aquest tipus de fotografia és la presa de "paisatge gran persona petita".  Això pot funcionar molt bé en una història per mostrar el sentit d'escala a l'entorn que l'envolta. Permet a l'espectador imaginar-s'ho com si fos allà mateix.

Consells

Un gran angular és perfecte per a aquest tipus de fotos. En lloc de fer la fotografia des de l'alçada dels ulls, fes-la des de la cintura cap avall i inclineu la càmera lleugerament cap amunt per fer que l'escena sembli encara més gran.

Foto feta amb Sony a6500 + 50mm

DETALLS

Les imatges de detalls ens permeten fixar-nos en coses que sovint ens passen per alt. Són aquell petit polsim de sal que afegim a l'olla a la recepta del nostre conte. Sovint donen a l'espectador una sensació de nostàlgia i juguen amb els nostres sentits i records anteriors.

Utilitza una gran obertura per crear profunditat de camp o el mode retrat al vostre telèfon mòbil. Centra't en el subjecte i desenfoca la resta de l'escena. Especialment eficaç durant la temporada de festes amb els fanals de Nadal que donen un toc de màgia amb l'anomenat bokeh. Els ulls es veuran immediatament atrets per l'àrea enfocada abans que comencin a vagar i explorar altres parts de la fotografia.

Quan planifiquis la llista de fotografies, tingues en compte les fotografies de detalls que encendran un record familiar a l'espectador.  Per exemple: llaminadures càlides o dolces d'una parada de menjar al carrer, decoracions amb textures brillants o de fusta als aparadors.

Consells

Les lents fixes són ideals per capturar fotos de detall, però qualsevol objectiu amb una bona obertura pot funcionar en aquest tipus de fotos. El mode retrat al telèfon tindrà un efecte molt semblant.

Foto feta amb mòbil Google Pixel 6, mode retrat

TRANSICIÓ

Les fotografies de transició són com un mitjà de transport per a la nostra història, que ens porta d'un lloc a un altre.  Significa que el canvi està passant. Aquestes imatges portaran la teva història d'un lloc a un altre.  Sense complicar massa la trama, podeu tenir diverses fotos de transició a la vostra història.

Intenta incorporar un tema o un personatge a les teves fotos de transició i assegura't que l'entorn que l'envolta és visible. Voleu explicar la història a l'espectador, però deixeu-los amb les ganes de saber què vindrà després.

Consells

Un objectiu de zoom gran angular com un 16-35 mm o 24-70 mm funciona molt bé, ja que us permeten ser àgils i adaptar-vos ràpidament a una escena en moviment.

Foto feta amb Sony a6500 + 30mm

PUNT DE VISTA

Les fotos de punt de vista es poden dividir en dos tipus. Pots fer una foto des del punt de vista de qualsevol dels personatges de la teva història o pots presentar-te a la història com un altre personatge. Utilitzeu aquestes imatges amb moderació, una a cada història permet a l'espectador posar-se en la història com a personatge.

Exemples excel·lents de fotos de punt de vista inclouen: xin-xins als bars o agafant una tassa de cafè calent o un regal embolicat per a algú especial. Dispara des de la teva perspectiva o sobre els braços del teu personatge.

Consells

Qualsevol objectiu amb gran obertura funcionarà molt bé per a aquestes fotografies. Mode retrat per a mòbils. L'ideal és que tu mateix o el teu personatge arribi i interactuï amb l'escena per mostrar.

MOMENT ÀLGID

Solen ser una o dues fotos que expliquen el clímax de la història. Podem sumar-nos com a personatge utilitzant plans de punt de vista.  També permeten a l'espectador entrar a la història i compartir la perspectiva amb tu. Compleixen el propòsit de compartir el moment àlgid de la història i els personatges.

És possible que acabis amb diverses fotos de moment àlgids en diferents ubicacions, segons el clímax de la teva història.

Consells

Utilitzeu qualsevol objectiu que capti millor l'escena que esteu gravant per a això.  Un 24-70 mm f/2.8 és el més versàtil amb aquest tipus d'imatges, aquest objectiu té una gran distància focal que us permet adaptar-vos ràpidament en funció del vostre subjecte.

Foto feta amb Sony a6500 + 18mm

TANCAMENT

Les imatges de tancament no sempre són necessàries, però ajuden a indicar que estem arribant al final de la nostra història.  És una manera eficaç d'embolicar-ho tot i tenir un final definitiu.

Aquest tipus de fotos funcionen molt bé quan hi ha contrast.  Un exemple podria ser fins i tot tornar a les càlides comoditats de casa i lluny del fred.  El personatge torna a anar amb roba normal, en comparació amb l'abric d'hivern, la bufanda i els guants que duia durant la història.

 Consells

 Penseu en coses com:

  • Tancament de portes

  • El subjecte s'allunya de tu

  • Adéus

  • Tot el contrari de la situació en què estàs disparant.

Foto feta amb mòbil Google Pixel 6

Gràcies per llegir fins aqui. Recorda que molts dels tipus de fotos que cobrim aquí són intercanviables, així que no us deixeu atrapar en categoritzar específicament on pertanyen. La narració de contes o “storytelling” és una forma d'art perfeccionada al llarg del temps mitjançant assaig i error.

A continuació, us deixo algunes imatges que havia fet que us poden servir per inspirar.

Previous
Previous

The Learning Curve

Next
Next

Correfoc Manresa ‘22