300 anys de saviesa sobre relacions

Consells provats i comprovats sobre les relacions de parella per afrontar els desafiaments moderns i les distraccions digitals​

Temps de lectura: 5 mins

El 23 de juny marca el nostre 3r aniversari de casats.

Cada any –i especialment els darrers quatre– ha estat molt diferent. Des de gairebé traslladar-nos a Mèxic quan ningú no sabia que estàvem junts, hem passat per un confinament infinit, hem comprat el nostre pis i darrerament hem donant la benvinguda al nostre fill.

Tot això em recorda a la frase de Stephen Covey quan descriu com podem confondre la quantitat d'anys amb la qualitat:

"Hi ha persones que diuen que tenen 20 anys d'experiència, quan en realitat tenen 1 any d'experiència repetit 20 vegades."

Em ressona perquè cada any de la nostra relació ens ha portat nous reptes i alegries, i hem creat una vida junts plena i diversa.

Sempre he fet la broma amb l'Eva sobre el meu nou rècord personal per la durada de la nostra relació. Sempre havia estat l'amic solter, el "third wheel" (l'espelma) que fins i tot es feia "selfies de third wheel" i el taxista etern dels amics amb noms més romàntics (com pots competir amb algú que es diu ​Marco Romeo Marini​?).

Bromes a part, he tingut la sort de tenir bons exemples de relacions de parella al meu voltant. A més de la família i els amics, el fet de viure a l'estranger amb tres famílies diferents em va exposar a diverses maneres de mantenir relacions i gestionar la llar. Vaig aprendre que no hi ha una manera "correcta", però podia utilitzar les experiències dels altres per formar el meu propi enfocament.

Recentment, la meva ciutat adoptiva va aparèixer a les notícies per tornar a ser ​la ciutat més infidel del país​.

No puc entendre per què les notícies locals destaquen una cosa tan negativa quan en realitat la premsa subsiteix gràcies a les donacions de les empreses de la mateixa ciutat. Per oferir una contrapartida positiva, vaig demanar als subscriptors d'aquest butlletí a Manresa que compartissin els millors consells de relació de les seves famílies i amics.

Els participants eren des de parelles que només fa un any que estan juntes fins a les que celebraven 50 anys plegats. Aquesta enquesta ha estat possible gràcies a ​Laida, un restaurant dirigit per una mare i la seva filla al nucli antic de Manresa​.

En total, hem capturat més de 300 anys de saviesa sobre les relacions de parella.

Aquí us deixo el que ells, i molts de vosaltres (!), van compartir:


Temps junts

Els enquestats van compartir una àmplia gamma de durades de relació, des dels que acaben de començar fins a parelles que han passat dècades juntes.

Aquí teniu una instantània de les seves experiències:

  • 1-5 anys junts: Les parelles en la fase inicial van destacar la importància de la comunicació i les activitats compartides.

  • 6-15 anys junts: Les parelles en la fase intermèdia es van centrar en la resolució de conflictes i en mantenir la individualitat dins de la relació.

  • 16-25 anys junts: Aquests enquestats van destacar la necessitat de respecte mutu constant i la importància de la intimitat.

  • 26+ anys junts: Les parelles de llarg recorregut van compartir saviesa sobre la perseverança, l'adaptabilitat i el creixement conjunt a través dels canvis de la vida.


Consells atemporals

Indiferentment del temps de relació, van destacar uns quants consells clau:

  • Comunicació: La comunicació oberta, honesta i freqüent és essencial. Les parelles van destacar la importància de debatre-ho tot, des de les activitats diàries fins als problemes més profunds. Comunicar-se amb regularitat construeix confiança i seguretat per obrir-se. Només recorda: no aprofitis la informació més vulnerable de la parella per guanyar discussions que no porten enlloc.

  • Respecte i comprensió mutus: Respecta la individualitat i les opinions de l'altre. Estima'l per qui és, no per qui vols que sigui.

  • Temps de qualitat: Dedica intencionadament temps de qualitat junts que propiciï la comunicació sense pantalles. Aficions compartides, cites nocturnes o fins i tot una simple passejada pel parc manté la connexió forta.

  • Resolució de conflictes: Troba maneres saludables de gestionar els conflictes. Pren un descans abans de debatre desacords i busca compromís. Mai facis balanç ni impliquis terceres persones no professionals en les disputes. Els marcadors són per als jocs esportius i l'orgull tossut és perjudicial amb el temps.

  • Actes de servei: Fes petits actes de servei per a la teva parella diàriament sense mencionar-ho ni esperar res a canvi. De la mateixa manera, quan en rebis, agraeix-los de manera genuïna. Aquests petics actes construeixen amor i respecte i es multipliquen amb el temps.

  • Mantingues interessos individuals: Estar amb algú no hauria de significar la fi de la teva individualitat. Continua amb les teves pròpies passions i aficions.


Dispositius digitals

Positius i negatius, han tingut un impacte significatiu. Aquí teniu el que va revelar l'enquesta:

Efectes positius:

  • Mantenir-se connectat: Per a parelles amb relacions a distància o amb horaris ocupats, els dispositius digitals ajuden a mantenir la comunicació. Permet compartir moments i estar implicats tot i la distància física.

    • Exemple: Una parella va mencionar que durant una reubicació laboral d'un any, les videotrucades regulars van mantenir la seva relació forta i connectada.

  • Experiències compartides: A més de veure pel·lícules o sèries junts, jugar a videojocs està creixent en popularitat i enforteix el seu vincle entre les parelles més joves. Amb més jocs no violents i opcions per a aquells que no estan familiaritzats amb les consoles, això podria ser una cosa per provar. Jocs mencionats: ​Little Big Planet​, ​Oxenfree​, ​Overcooked​, ​Mario Kart​.

    • Exemple: Una altra parella va compartir que jugar junts significava estar presents en el moment, a diferència de veure Netflix (sovint agafaven el telèfon a mitja pel·lícula i es tornaven a aïllar).

  • Comunicació pràctica: La planificació, recordatoris i llistes de tasques compartides ajuden les parelles a gestionar la vida diària i proporcionar tranquil·litat. Bloquejar temps al calendari per a l'altre significa prioritzar la teva parella.

    • En el nostre cas, fem servir:

      • Calendari compartit: Cites pediàtriques, revisions, reunions, plans socials. Tot al calendari. Sense sobrereservar, sense dubtes sobre si hem d'estar en algun lloc o amb qui es pot quedar el Joan.

      • Llistes compartides: Des d'actualitzar l'última presa del nostre fill, fins a plans de menjar setmanals i llistes de la compra.

      • Localització compartida: Alguns ho veuen com un control, però per nosaltres és tranquil·litat. No mirem constantment on para l'altre, només quan és necessari i sabem que l'altre potser no pot atendre el telèfon. Abans, l'Eva sabia si havia sortit de la feina per posar la tetera per preparar el te i les galetes. Ara, és per veure si ella ha sortit de la feina perquè la puguem trobar al carrer per a fer un gelat. I tot i que darrerament no som gaire socials a la nit, és tranquil·litzador saber que l'altre està arribant a casa amb seguretat.

Efectes negatius:

  • Reducció de la interacció cara a cara: L'ús excessiu del telèfon pot comportar a estar junts, però ignorar-se i a no estar present; i això causa sentiments de negligència o desconnexió.

    • Exemple: Un enquestat va compartir que l'ús constant del telèfon per part de la seva parella durant el sopar el feia sentir poc important i ignorat.

  • Malentesos: La comunicació basada en text pot portar a malinterpretacions i conflictes innecessaris.

    • Exemple: Un enquestat va mencionar com les converses a les xarxes socials que semblaven fora de lloc van portar a situacions evitables.

  • Disrupció del son: L'ús dels telèfons a la nit interromp els patrons de son, afectant la qualitat de les interaccions el dia següent.

    • Exemple: Una persona va compartir com, malgrat els seus esforços per reduir el temps de pantalla abans de dormir, la llum del telèfon de la seva parella encara interromp el seu son. Tot i que entén la necessitat de la seva parella de relaxar-se, és difícil protegir la seva pròpia qualitat de son.

  • Escapisme i evitació: Amagar-se darrere de la pantalla pot ser una manera d'evitar els problemes de relació en lloc d'abordar-los directament.

    • Exemple: Un dels membres de la parella pot submergir-se en jocs o xarxes socials per evitar tractar els conflictes, cosa que porta a problemes no resolts.


Mantenir viva la flama

Així és com les parelles mantenen la seva espurna viva:

  • Cites regulars: Dediquen temps específic per a les cites, ja sigui setmanalment o mensualment. Pot ser un cafè i croissants al matí o una nit amb una ampolla de vi.

  • Petits gestos: Petits actes d'amor com notes sorpresa o regals pensats fan una gran diferència. Pensat no vol dir car.

  • Viatges i aventures: Anar de viatge o provar noves activitats junts manté les coses emocionants. Quan és nou per a tots dos, és un terreny igualat sense que ningú doni consells a l'altre.

  • Acceptar la imperfecció: No ha de ser perfecte per ser meravellós. Un enquestat ho va dir millor: "Mai no ha existit una relació perfecta, però n'hi ha hagut moltes de meravelloses."


El que haurien volgut saber

Mirant enrere, els enquestats van compartir el que haurien volgut saber abans de començar les seves relacions:

  • Paciència i creixement: Entendre que tots dos membres de la parella creixeran i canviaran amb el temps.

  • Importància de l'amor propi: Acceptar-se un mateix per qui és abans de portar una altra persona a la seva vida.

  • Gestionar les expectatives: Saber que cap relació és perfecta i que requereix esforç i comprensió.

  • Prioritats: A mesura que passen els anys, la teva parella pren prioritat sobre la teva família de naixement. És important recordar-ho quan hi ha conflictes entre els dos.

  • Si no ha de ser, no ha de ser: És millor estar sol que en mala companyia. Si les coses han d'acabar, sigues valent/a i fes-ho. La felicitat és a l'altra banda.


Final thoughts

a estat molt divertit de fer aquest butlletí. Em sento afortunat d'haver tingut una mirada darrere les escenes de tantes relacions i d'haver-ho fet amb els lectors d'aquest mateix butlletí.

Aquesta vegada, em vaig centrar en els lectors de la meva zona local. Gràcies de nou a ​Laida​ per fer això possible. Aquí teniu algunes fotos d'algunes de les parelles (compartides amb el seu permís).

M'agradaria poder implicar tots els 110 de vosaltres en el futur.

Ah sí!

Feliç aniversari, Eva. Nou rècord personal!

Fins d’aqui dues setmanes.

​Peace​,

Has

Previous
Previous

Build a personal monopoly

Next
Next

300 years of relationship wisdom