La fotografia com a teràpia: Per què fer fotos pot millorar la teva salut mental

En un món saturat de mitjans de comunicació on cada vegada passem més temps davant de pantalles, potser penses que agafar una càmera per a alleujar la teva ment pot semblar contradictori, però la investigació científica demostra el contrari.

Imatge: Luke Porter

Al 2010, un grup de científics van analitzar i elaborar un informe resum de més de 100 estudis centrats en els efectes que té l'art en la salut física i psicològica a The Connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature.

Fotografia de Jenny Hill a Unsplash

Les conclusions van ser inequívoques. La fotografia no només permet expressar-nos, sinó que també ens ajuda a centrar-nos en experiències de vida positives, potencia l’autoestima i fins i tot redueix el cortisol, l'hormona de l'estrès. Resulta que ser fotògraf t’aporta més d’una perspectiva.

Continua llegint per descobrir com restaurar la teva tranquil·litat a través de l'art subtil de la fotografia.

Deixar fluir

Has sentit a parlar mai del concepte científic “fluir”? També conegut com “deixar-se portar”, fluir (flow en angles) és l'estat mental de funcionament en el qual una persona que realitza una activitat està completament immersa en una sensació de focus actiu.

Foto de Simon Migaj

Ja sigui cuinar, ballar o fer fotos, sovint fluïm quan estem absorts davant d’una tasca creativa. El temps desapareix, t'oblides de tu mateix i et converteixes en part de quelcom més gran.

Tot el procés de filmar, des de triar un tema fins a descobrir nous angles fins a manipular la llum, requereix un enfocament absolut. Aquest mateix procés d'observació, per naturalesa, és una tasca meditativa que aporta un estat de pau.

Foto de Jesse Bowser

I el millor? Aquest estat d'ànim no només és bo per a la nostra salut mental; sinó que sovint també és quan realitzem millor el nostre treball creatiu. En aquest sentit, la fotografia no és només com el mindfulness, sinó que és mindfulness.

Reformula el món

Des de 1839 (quan la fotografia va ser introduïda per primera vegada per l'inventor francès Joseph Nicéphore Niépce) fins a la proliferació de les càmeres actuals d’alta qualitat dels telèfons intel·ligents, la fotografia sempre ha estat una eina que ens permet interpretar el món que ens envolta.

Foto de Thom Holmes

De la mateixa manera que els periodistes poden redactar un munt de narratives diferents d'un sol esdeveniment, la manera com un fotògraf captura una escena és una forma d'expressió totalment única, plena de matisos i perspectives individuals. Tal com va dir una vegada el gran filòsof Horace, “Un quadre és un poema sense paraules.”

En aquest sentit, pots utilitzar la teva pràctica fotogràfica com a eina per a preservar i reemmarcar el món que t'envolta. La fotografia pot ser un espai per a reflectir els teus propis valors, pensaments i desitjos, així com per manifestar el tipus de món que vols veure. En definitiva, pots triar en què et centres i què deixes fora del marc.

Foto d’ Alif Ngoylung

Un gran exemple d'això és Brandon Stanton, el fotògraf darrere de Humans of New York. Quan Brandon va perdre la feina de comerciant de bons financers, en comptes d'actualitzar el seu currículum, es va entregar a la seva passió personal: la fotografia de carrer.

“Quan vaig perdre la feina... De sobte em vaig poder preguntar: Què és el que vull fer?", comenta a l'Inquirer. "Era tot el contrari del que feia abans, seure davant de l'ordinador tot el dia. Ara sóc fora pel món, explorant, coneixent gent, veient tantes coses boniques, tenint aquestes interaccions inesperades i deixant que la vida impregni les meves experiències.”

Fotos de Brandon Stanton

Dedicar-se a la fotografia no només li ha portat una gran alegria personal molt gratificant, sinó que la seva experiència també inspira a gent de tot el món: només el seu compte d’Instagram té més de 7,8 milions de fans.

Juga fins que trobis la felicitat

La fotografia com a sortida no sempre ha de ser tan seriosa. Una de les seves grans alegries és, sens dubte, la capacitat de desconnectar dels temes més ombrívols de la vida i gaudir d'un estat de joc infantil.

Una gran manera de “jugar” és canviar constantment la temàtica: explorar una nova ubicació, rodar a diferents hores del dia, provar diferents gèneres fotogràfics o fins i tot treballar amb diferents tipus de pel·lícules o tècniques de processament. Al cap d’avall, provar coses noves és un fil que ens condueix a la felicitat.

Foto de Kinga Cichewicz

Quan fas fotos per expressar-te, no hi ha cap manera correcta o incorrecta de fer les coses. El més important és que gaudeixis del procés.

Està demostrat científicament que submergir-se en una activitat creativa permet reduir els nivells d'hormones d'estrès, que alhora redueixen sentiments d'ansietat i milloren el son, augmenta l'estat d'ànim i redueixen les probabilitats de desenvolupar certes malalties en general.

Foto de Hasmukh Kerai ✌️

Així que deixa de dir “ho faré demà” i evoca’t a perseguir una ment més sana, un major sentit de l'assoliment personal i una manera de donar sentit a un món sovint complicat.

Article original de Canva

Previous
Previous

Navigating Life with the Google Pixel Watch 2: A Smartwatch First-Timer's Perspective

Next
Next

The Learning Curve | Photography, mental health, and soft skills